Skip to the content
Menu

Vidste du godt at...

dug på ydersiden af vinduerne efter en kølig nat er godt? Det betyder nemlig at dine vinduer er i orden.

Hvad er dug eller kondens?

Dug eller kondens dannes, når temperaturforskellen mellem ude og inde er store – det vil sige når varme og kulde mødes. Kondens er derfor meget årstidsbestemt fx om sommeren, hvor der ikke er så stor forskel på inde og ude temperaturer vil der sjældent være dug.

Den sunde dug – udvendig!

De nyere termoruder har en rigtig god isoleringsevne, og har derfor en lavere temperatur på den udvendige side. Specielt om natten, og mest i april og september, køles rudens yderside og når temperaturen hurtigt stiger om morgenen, bliver luften hurtigere varmere end ruden, og der opstår dug. Der vil være mest dug på vest- og sydvendte vinduer og sjældnere på østvendte vinduer. Duggen forsvinder om morgenen eller i løbet af formiddagen, når solen varmer ruden op.

Det kan naturligvis være irriterende, at man ikke kan se ud, men man bør faktisk glæde sig. Dug på ydersiden af ruden er tegn på dine lavenergiruders effektivitet - hvor godt de holder varmen inde og kulden ude.

Kan man undgå udvendig kondens/dug? Du kan minimere udvendig dug med et udhæng, en baldakin eller måske et træ der afskærmer vinduet.

Den usunde dug - indvendig

Indvendig kondens/dug på ruden kan skyldes at temperaturen på vinduet er for lav i forhold til luftfugtigheden og temperaturen i rummet. Som udgangspunkt afgiver et voksent menneske hver dag omkring 1 liter væske via udånding, sved osv. Denne væske skal forsvinde et sted hen, og hvis der ikke er tilstrækkelig udluftning, vil det sætte sig som dug/kondens. I den sidste ende kan dug medføre skimmelsvamp og et meget usundt indeklima.

Kan man udgå indvendig kondens/dug? Kort sagt – luft ud.

Læs denne korte vejledning: SBI-anvisning 76: Undgå fugtskader - luk vinduet op

Yderligere information

Læs nedenstående vejledninger: