Skip to the content

Udover at nye vinduer og døre skal være smukke, og passe til boligen skal de også overholde Bygningsreglementet strenge lovkrav om flugtveje og redningsåbninger. Kravene er lavet for at sikre, at ved tilfælde af brand, så kan de personer der opholder sig i huset, hurtigt kan redde sig ud.

Læs Bygningsreglementet § 91 - § 98 Evakuering og redning af personer her

Hvad er en flugtvej?

Som regel er flugtveje i boligen også dem der bruges i det daglige. Der skal være adgang gennem en dør direkte fra stueplan til terrænet.

Krav til mål på døre til en flugtvej:

  • Døre i stueetagen skal være mindst 90 cm brede
  • Døre på 1. sal skal være mindst 70 cm brede

Hvad er en redningsåbning?

I tilfælde af at ild eller røg spærrer for flugtvejen, laves der en redningsåbning og den laves typisk i et vindue.

I enfamiliehuse skal der normalt være mindst én redningsåbning direkte til det fri i hvert beboelsesrum og i køkkenet.

Et rum behøver dog ikke at have en redningsåbning, hvis der er to døre i rummet, som fører ind til hvert sit rum. De to rum må ikke ligge i åben forbindelse med hinanden.

Krav til mål på en redningsåbning er:

  • Højde + bredde skal være mindst 1,5 meter. Højden skal dog mindst være 0,6 meter og bredde mindst 0,5 meter.
  • Er underkanten af vinduet mindre end 2 meter over jorden, skal højde + bredde fortsat være mindst 1,5 meter. Højden og bredde skal begge være mindst 0,5 meter.
  • Højde fra gulv til underkant af redningsåbning må max. være 1,2 meter.


Kilde:
Bolig og planstyrelsen, Bygningsreglementets vejledning til kap. 5 - Brand - læs her

Hvad er det med § 97?

Paragraf 97 i Bygningsreglementet lyder således: ”Brandmæssige enheder til personophold skal indrettes med redningsåbninger, medmindre et tilsvarende sikkerhedsniveau kan opnås på anden vis.”


Men hvad betyder det?
Hvis bolig kan sikres på anden vis fx serieforbundet røgalarmer eller andre løsninger, så kan redningsåbninger undlades. Dette skal dog afgøres og godkendes af de lokale myndigheder. Det er ikke noget Vindunor kan stå til ansvar for.

Vinduestyper med redningsåbninger

Dannebrog og sidehængt

I et klassisk sidehængt – eller styret vindue er der en lodpost, som oftest gør, at vinduet ikke overholder kravene på mål til en redningsåbning. Vinduet kan produceres med en løs (rednings)lodpost der er fastmonteret med et specielt beslag, som løsnes hvis redningsåbningen skal i brug.

Topstyret

For at sikre et topstyret vindue kan åbne højt nok, monteres der som standard et specielt hængsel. Hængslet gør at vinduet kan åbnes ekstra højt, og at det kan fastholdes i denne stilling. 

Drejekip

Et drejekip vindue kan åbnes på to måder - kippe/vippe og dreje. Drejefunktionen er hængslet i siden og åbner 90 grader indad, og kan derfor fungere direkte som redningsåbning. Så længe det overholder målene, som er angivet længere oppe.